25 Mart 2014 Salı

+ ALIŞKANLIKLARIMIZ

                                                              



                                                                                                   Alışkanlıklarımız







Bir kağıdı ikiye katladığınızı düşünün. Sonra onu açtığınızda bir çizgiyi göreceksiniz, açık durumda bile kağıt o çizginin yönünde katlanmaya yönelecektir. Siz kağıdı yeni çizgiyle katlaya bilirsiniz, bu sefer kağıtta yeni çizgi oluşacaktır. Bu kağıt bizim bilinçaltımızdır, çizgiler ise alışkanlıklarımızdır. Eski alışkanlıktan kurtulmak istediğimizde yenisini yaratmamız lazım. Kağıdın eski çizgiyle katlanmaması için yeni çizgiyi oluşturmak gerekiyor.
Biz bir hareketi, eylemi yaptığımızda bilinçaltımız  bize yardımcı oluyor, bu hareketi tekrar yaptığımızda daha kolay  yapılmasını sağlıyor ve zaman içinde onu otomatiğe bağlıyor. Ta ki, bu hareket bizi sıkı bağlamış alışkanlığımız oluncaya kadar. Bilinçaltı her zaman iyi niyetlidir ve bizim için en iyisini ister. Alışkanlık yaratıp, onun zincirleriyle bizi sıkıca bağlayıp hayatımızı kolaylaştırmak ister. Artık bu hareket bizim alışkanlığımız olunca biz ona fazla enerji harcamayız, o otomatiğe bağlıdır, çabuk ve kolayca gerçekleşir. Meslek hayatımızda, araba kullandığımızda iyi alışkanlıklar gerçekten hayatımızı kolaylaştırıyorlar. Fakat ayni şekilde biz kötü alışkanlıklar da edine biliriz. Bilinçaltı bizim yerimize kötü ve iyini seçemez, onun görevi bizim için her şeyi kaydetmek ve çalıştırmaktır.
Bilinçaltına kaydedilmiş ve otomatiğe bağlanmış alışkanlıkların bağlarını çözmek çok zordur. Fakat mümkündür.
Bir kere kötü alışkanlıkları önlemek  lazımdır. Siz sabah kalkıp kendinize “Şimdi ne yapmalı?” sorduğunuzda aslinde “şimdi ne gibi alışkanlık edinmeli” soruyorsunuz. Bu gün bir şey yapıp yarın onu tekrarlamakta kötü bir şey yoktur, fakat bilmemiz gerekiyor ki bazı eylemlere alışkanlık bizim için zararlı ola bilir. Bundan dolayı bazı şeyleri tekrar ve tekrar yaparsak kendimize bunu sormalıyız:” Ben böyle bir alışkanlık edinmek istiyor muyum?”
Bilinçaltımız telkinler deposudur ve biz oraya iyi telkinler yükleyip iyi alışkanlıklar yapa biliriz. Yeni pozitif alışkanlılara sahip olmak için kararlı olmalısınız, yeni alışkanlık yerleşmeyene kadar hiç taviz vermemelisiniz. Eski alışkanlığınıza “bir kere” dönmek isteseniz bilin ki “bir kere” denilen şey yoktur, o “bir kere” eski mekanizmayı hemen harekete geçirir ve siz artık “bin kerenin” etkisinde kalırsınız.
Alışkanlık ne kadar güçlü olursa olsun, o sizden güçlü değildir. Evet bilinçaltınızda kayıt vardır, fakat siz onu belli eylemle destekliyorsunuz. Zaten o kaydı da tekrarlanan eylemlerinizle yaptınız. Şimdi bilinçli şekilde, İradenizi kullanarak bu eylemi bir süre tekrarlamaktan vaaz geçip onun yerine başka şeyi yapmaya gayret etseniz, eski kaydı hafifletip sile bilirsiniz. Eski alışkanlığınızı ret ettiğiniz her seferinde sizin niyetiniz daha da güçlenecektir.
Bir duygu, onu ifade etmedikçe azalıyor. Ve tam tersi bir- duyguyu ifade eden eylemleri yaptığımızda biz o duyguyu çağrıştıra ve yarata biliriz. Bu insan psikolojisinin genel özelliğidir. Sevmediğiniz birisine sevdiğiniz gibi davranmaya başlasanız, ona sürekli sevdiğinizi söyleseniz, onunla ilgilenseniz, ona fedakarlık yapsanız bir süre sonra onu sevdiğinizi görürsünüz.
Yeni alışkanlıklar oluşturmak da bu yoldan geçer-siz size faydası olan eylemleri sürekli tekrarlasanız bir zaman sonra bilinçaltınız onları alışkanlık haline getirir ve siz artık zorlanmazsınız. Hayatınızı kolaylaştıran, size ve çevrenize faydalı olan ve mutluluk veren her şeyi alışkanlık haline getire bilirsiniz. Siz düşüncelere ve alışkanlıklara hizmet etmek zorunda değilsiniz, siz onların kölesi değilsiniz: onlar size hizmet etmeli.
Yüksek benliğinizi hep hatırlayıp “ben varım” söyleyin, İradenizi harekete geçirip hayatınızı kötü alışkanlıklardan arındırın.
Gizemli, her şeyin kaynağı ve suçlusu sayılan Bilinçaltı da sonuçta Bizim bilinçaltımızdır. Biz oraya güzel kayıtlar yapa biliriz, bu bizim elimizdedir, ve sonra da sonuç olarak güzellikleri yaşarız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder